Agile virksomheder Virksomheder

Hvordan afgører man, om man skal hyre en freelancer eller en fastansat?

Mathias Linnemann

Det er et spørgsmål, som de fleste virksomhedsledere stiller sig selv: Hvordan afgører man, om man skal hyre en freelancer eller en fastansat?

Det er heldigvis rimeligt ligetil. Fuldtidsansatte og freelancere tilføjer nemlig hver især værdi i meget forskellige scenarier.

En fuldtidsansat giver mening at ansætte, når rollen er:

  • Varig
  • Indebærer håndtering af flere forskellige opgaver
  • Kompetencerne der kræves er varierede

For eksempel vil du have brug for en administrerende direktør som fuldtidsansat. Denne  person vil sandsynligvis være ansat til at lede virksomheden i en varig rolle. Det vil kræves, at personen håndterer flere forskellige arbejdsopgaver, såsom at administrere virksomhedens økonomi og performance, udføre stakeholder management og tale til events. Heraf skal personens kompetencer også være varierede.

En freelancer giver mening, når rollen er:

  • Tids-specifik
  • Afgrænset
  • Kompetencerne der kræves er specialiserede

For eksempel vil du næppe have brug for en app udvikler i en fuldtidsstilling. Det samme gør sig formentligt gældende for en deep learning specialist, en GDPR konsulent, eller en SEO specialist. Disse typer af opgaver er ofte tidsspecifikke, afgrænsede og kompetencerne der kræves er meget specialiserede. Når opgaven er løst, er personen videre til det næste projekt. Det er i disse tilfælde, at det giver bedst mening at hyre en freelancer.

Det sidste spørgsmål du kan stille dig selv, næste gang du overvejer, om du skal hyre en freelancer eller en fastansat er, om du overhovedet kan finde nogen, der vil ansættes til dit behov fuldtid?

Talentmanglen kan løses ved at hyre freelancere

Danske virksomheder står nemlig over for en stor rekrutteringsudfordring. Dansk Industri, spurgte i rapporten Mangel på kvalificeret arbejdskraft truer virksomhederne i 2017 danske SMV’er, hvad deres største udfordring er. Svaret fra de knapt 600 virksomheder var meget klart: Over halvdelen af virksomhederne – 57 procent – angav, at mangel på kvalificeret arbejdskraft var blandt de tre største trusler mod deres virksomhed. Og mere end hver tredje virksomhed har forgæves forsøgt at rekruttere nye medarbejdere i det seneste år.

Talent manglen er ikke bare kritisk for virksomheder, men også for samfundet generelt. Danmarks Vækstråds Rapport om kvalificeret arbejdskraft viste, at manglen på den rette arbejdskraft kan risikere at koste samfundet op til 85 mia. kr.

Årsagen er at færre af os vil stavnsbindes til virksomheder på den måde som vores forældre var det. Nutidens dygtige talenter vil selv være herre over hvordan de strukturerer deres arbejde. De vil arbejde i spændende projekter og udvikle deres kompetencer. De bryder sig ikke om at blive sat til de kedelige opgaver mellem prestige-projekterne. Det viser Worksomes freelanceundersøgelse fra 2018. Ifølge en undersøgelse fra ASE overvejer hver tredje 18 – 29 årig i Danmark at skifte lønmodtagerlivet ud med en karriere som selvstændig.

Derfor nytter det ikke noget at virksomheder tænker på, hvordan de kan fastholde deres medarbejdere. I stedet skal deres fokus væk fra ejerskab og hen imod adgang.

Freelancesegmentet repræsenterer en talentmasse, som virksomheder kan dykke ned i, når de skal løse talent manglen.

Men er det dyrere at hyre en freelancer end en fastansat? Det er endnu en ting, du skal overveje, når du skal finde ud af, om du skal hyre en freelancer eller en fastansat.

Hvad koster en freelancer kontra en fuldtidsansat?

Freelancere er typisk dyrere up front, fordi de har en højere timeløn, Men der er masser af ekstra omkostninger der kommer oven i hatten, når du hyrer en fuldtidsansat, såsom rekrutteringsomkostninger, onboarding, træning, løn under sygdom, løn under barsel, løn under ferie osv.

Når alle disse omkostninger vægtes, så ender den fuldtidsansatte oftest med at være dyrere.

Lad os høre: Hyrer du freelancere? Hvorfor/hvorfor ikke?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opret gratis jobopslag og få 5 bud på 24 timer. *

Det tager kun 5 minutter at komme i gang!

Opret gratis jobopslag Er du freelancer?