Fleksibelt arbejde For freelancere Freelancere

Fra fuldtid til freelancekonsulent: 6 tips til en god overgang

Mathias Linnemann

Det er en voksende trend: Stadigt flere af os ønsker at blive freelancekonsulenter. LinkedIn har forudsagt, at 43% af arbejdsstyrken i USA vil være freelance inden 2020. Herhjemme halter vi lidt efter, men freelance økonomien er alligevel i hastig vækst. På bare to år, har vi på Worksome fået 7000 freelancere som brugere. Har du selv leget med tanken om at blive freelancekonsulent? Måske fordi du vil være din egen chef. Eller måske er det fordi du vil have større frihed og fleksibilitet. Eller måske tror du, du kan tjene mere som freelancekonsulent. Uanset årsagen har de fleste mennesker en række bekymringer omkring livet som freelancekonsulent.

Nogle af disse bekymringer er: Hvad hvis jeg ikke kan klare det økonomisk? Vil nogen ansætte mig? Har jeg de nødvendige kompetencer? Der er masser af ukendte faktorer her. Det er naturligt. Men et liv som freelancekonsulent kan være lige så stabilt som at have et fuldtidsjob. Det mest skræmmende er at tage springet.

Der er en række ting, du skal overveje, inden du tager springet. Det kan sikre dig, at overgangen fra fuldtid til freelancekonsulent ikke bliver lige så stor. Vi giver dig Worksomes seks bedste tips her.

 

1. Begynd at spare op
Det er en god idé at begynde at lægge til side i god tid mens du stadig har et fuldtidsjob. På den måde sikrer du dig, at du har noget polstring til de første par måneder, hvor du endnu er helt ny som freelancekonsulent. Spørg dig selv: Hvor meget skal jeg lægge til side for at have til at kunne afdrage på mit lån, betale for min husleje og forbrug? Læg en plan ud fra det. Din jobsituation som freelancekonsulent kan være mere ustabil i begyndelsen, indtil du lige har fået de første par jobs og de første par ratings. Men de fleste som arbejder freelance på Worksome ender med at tjene lige så meget eller mere, end de gjorde, da de havde et fuldtidsjob. Så vid det kommer. Men vær i første omgang dit eget sikkerhedsnet.

2. Begynd at lave freelancearbejde ved siden af dit faste arbejde
At blive en succesfuld freelance konsulent sker (desværre) ikke bare lige sådan hen over natten. Derfor kan det være en god idé, at lave en blød overgang, hvor du stille og roligt begynder at stikke en tå i vandet. Aftal for eksempel med dig selv, at du laver freelance arbejde et par aftener om ugen eller en dag i weekenden. Det er let (og gratis) at gøre på Worksome, fordi alle ledige freelance jobs er samlet ét sted. Så kan du også begynde at opbygge positive ratings tidligt, hvilket gør dig endnu mere attraktiv over for virksomheder, når du en dag bliver freelancekonsulent på fuld tid.

Vil du vide, hvordan du laver en god freelance profil? Se vores 8 bedste tips til freelancere.


3. Tænk over hvad du gør med forsikring og pension

At blive freelancekonsulent betyder også, at du skal betale for dine egne forsikringer og spare op til din egen pension. Hvis du har forsikringer gennem dit nuværende arbejde, så skal du huske at oprette din egne inden ydelserne udløber. Du skal også finde ud af, hvor meget du skal lægge til side til pension. De fleste freelancekonsulenter på Worksome tilføjer disse udgifter til deres markedspris for ikke at gå på kompromis med deres levestandard, og det er helt sikkert den bedste måde at gøre det på, hvis du vil have en bæredygtig karriere.

4. Planlæg efter højindkomst og og lavindkomst måneder
Når du arbejder som freelancekonsulent, vil du opdage, at din løn svinger meget. I nogle måneder har du meget høj indkomst, i andre måneder (typisk over sommeren, når folk er på ferie), har du lavere indkomst. Forbered dig på at spare op til lavindkomst månederne. Opret et Excel-ark og spørg dig selv: Hvad er min timesats? Hvad tjener jeg, hvis jeg arbejder 37 timer om ugen? Hvad hvis der er en måned, hvor jeg kun arbejder 15 timer om ugen? Skitser de forskellige scenarier ud og planlæg derefter.

5. Kend skattereglerne
Når du starter ud som freelancekonsulent, skal du have dit eget CVR nummer. Det kan du få på Virk her, medmindre du regner med at tjene under 50.000 kr. , så betegnes det som B-indkomst. Tag en snak med Skat eller din revisor om, hvordan du kan ændre din forskudsopgørelse, så dit afdrag og din skatteprocent svarer til din forventede indkomst. Du kan altid ringe til Skat for at få vejledning. Det er ikke svært, når du først er kommet i gang, og det er super nødvendigt at have på plads.

6. Begynd at tænke over, om du skal give dig selv en lønforhøjelse
Som freelancekonsulent har du ikke en leder, som du kan sætte dig ned med en gang om året for at diskutere en lønforhøjelse. Så spørg dig selv: Hvad vil jeg gerne tjene som freelancekonsulent? Hvad kan jeg realistisk forvente som nystartet? Og hvad vil jeg sigte efter et år inde i freelance livet? Husk at det at være en freelancekonsulent betyder, at du lever 100% af dine egne evner. Kend din værdi! Bed om mere, hvis du mener, at arbejdets omfang er mere krævende, ligger længere væk fra hvor du bor, eller kræver flere timer. Og hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal tage et freelance job eller ej, så læs denne blogpost Hvornår skal du sige nej tak til et freelance job.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opret gratis jobopslag og få 5 bud på 24 timer. *

Det tager kun 5 minutter at komme i gang!

Opret gratis jobopslag Er du freelancer?