Freelanceundersøgelsen 2018


Freelanceundersøgelsen er skabt for at belyse selvstændige freelancere og konsulenters karriere, arbejdsliv, vilkår og præferencer. Den måde vi arbejder og ansætter på forandrer sig hurtigt i disse år.

Flere og flere fravælger den traditionelle fastansættelse til fordel for mere fleksible tilknytninger til arbejdsmarkedet som freelancer, selvstændig konsulent, interim ansat eller projektmedarbejder. Kært barn har mange navne og fælles for dem er, at de er med til at forandre arbejdsmarkedet og den måde virksomheder udvikles og drives.

I Worksome arbejder vi dedikeret på at modernisere arbejdsmarkedet, så det passer til den måde, flere og flere af os ønsker at arbejde: Frit, fleksibelt, fair betalt under gode vilkår og fyldt med spændende opgaver, som udvikler vores kompetencer gennem hele livet.

I dag er det desværre dårligt belyst, hvordan livet og karrieren som freelancer/selvstændig konsulent er. Vi vil med denne undersøgelse sætte tal og indsigter bag tendensen og sikre, at debatten om freelanceøkonomien og fremtidens arbejdsmarked bygger på et solidt grundlag frem for løse hypoteser.

 

Antal respondenter
726
Periode:
Indsamlet ml. 4. – 21. dec. 2017

 

Livet som freelancer/selvstændig konsulent

Freelancetilværelsen er i høj grad selvvalgt. Et flertal af respondenterne svarer klart, at det er deres eget valg at arbejde som freelancer og at de foretrækker den form for arbejde fremfor at arbejde i en virksomhed. Det er i høj grad muligheden for at udnytte sine kompetencer, som er motivationen for at være freelancer.

 

 

 

 

Frihed og fleksibilitet

Friheden og muligheden for at være mere sammen med sin familie er også et vigtigt parameter for freelancerne. Et stort flertal konkluderer overraskende, at freelancetilværelse giver mere tid til at være sammen med sine nærmeste.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tryghed, sikkerhed og sociale forhold

Friheden, muligheden for at udnytte sine kompetencer og variationen i opgaven fører samlet til en større arbejdsglæde for freelancerne. Et stort flertal har en meget større arbejdsglæde ved at arbejde som freelancer, og oplever samtidig mindre stress end i en tilsvarende fast stilling. Nogle oplever dog lidt mindre tryghed som en konsekvens af især den svingende økonomi, der kan være forbundet med at være freelancer.

Undersøgelsen viser også, at et flertal lægger vægt på at have en stabil indkomst og sætter penge af til både pension og medlemsskab af A-kasse/fagforening.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fagkategori, uddannelse og baggrund

Et stor flertal af deltagerne er inden for IT, software og salg/marketing. Der er derfor stor forskel på, hvad freelancerne egentlig kalder sig selv og kært barn har mange navne. Freelancer, konsulent, selvstændig vægter næsten lige højt, når der skal sættes en titel på ens beskæftigelse.

Meget overraskende viser undersøgelsen, at flertallet af freelancerne har mere end 20 års erhvervserfaring, samt et højt uddannelsesniveau.

 

 

 

Om deltagerne i undersøgelsen

Der er 726 deltagere i undersøgelsen. Freelancerne har generelt lang erhvervserfaring. Flertallet er mellem 30-59 år og hovedparten er mænd.

 

 

 

 

 

 

 

Opret gratis jobopslag og få 5 bud på 24 timer. *

Det tager kun 5 minutter at komme i gang!

Opret gratis jobopslag Er du freelancer?