Agile virksomheder

Hvordan integrerer du den agile arbejdskraft med dine fastansatte?

Cecilie Buhl

$300 milliarder. Det er et ubegribeligt stort tal. $300 milliarder svarer til hele Sydafrikas GDP. Du kan komme ud i rummet 8571 gange for $300 milliarder, eller købe 150.000 Bugatti Veyron biler.

Men $300 milliarder er også det beløb, der bliver brugt på agil arbejdskraft globalt, ifølge et nyt Accenture studie. Og det er et tal, der forventes at stige. Virksomheder der benytter sig af agil arbejdskraft, såsom selvstændige konsulenter og specialister, oplever at de kan levere bedre kvalitet, får en bedre omkostningsstruktur, hurtigere og bedre kan svare på markedstendenser, og bliver bedre til at innovere, ifølge studiet. Alt sammen noget, der påvirker virksomheders konkurrenceevne positivt.

Derfor vælger flere og flere virksomheder at supplere deres faste medarbejderstab med agil arbejdskraft til at løse deres forretningskritiske projekter, ifølge Harvard Business Review. Dette studie viser, at virksomhedsledere i stigende grad benytter den agile arbejdskraft som en løsning på den stigende talent-mangel, der udgør et problem for et stigende antal virksomheder. Læs mere om tendensen i denne blogpost Skal du være lønmodtager eller freelancer i fremtiden?

På trods af at flere og flere virksomhedsledere nu hyrer agil arbejdskraft, så er det stadig en ny tendens for mange virksomheder. De fleste oplever, at de mangler det organisatoriske set-up for at kunne håndtere den fleksible arbejdskraft bedst muligt, ifølge Harvard Business Review.

I denne blogpost giver vi dig en guide til, hvordan du kan løse dette problem ved effektivt at få sat en proces op for, hvordan din virksomhed integrerer den agile arbejdskraft med dine fastansatte.

Et skift i virksomhedskulturen

Helt overordnet kræver det, at du skaber en virksomhedskultur, der ser den agile arbejdskraft som værdiskabende, og som en del af virksomheden. Det første step er at klæde virksomhedens managers på til, at kunne lede den agile arbejdskraft. De fleste ser selvstændige konsulenter og specialister som et par ekstra hænder, der bliver hyret på projekt-basis for at løse en specifik opgave. Ikke som noget, der er en del af en virksomheds kultur eller sammenhold. Det er dog helt forkert. Det er vigtigt at skabe en virksomhedskultur, der favner og integrerer den agile arbejdskraft.

En virksomhedskultur, der centrerer sig om “forskellige, ikke lige” er det allerførste område, som virksomhedsledere skal fokusere på. Virksomhedsledere skal behandle ekstern arbejdskraft på samme måde som den interne, ifølge Harvard Business Review. “Forskellige og lige”.

Den agile arbejdskraft er interesseret i at lave meningsfuldt arbejde. De vil styrke deres kernekompetencer. De ønsker respekt, tillid og vil engageres i virksomheden på lige fod med de fastansatte i den periode, de er der.

Studier fra Harvard Business Review viser, at den agile arbejdsstyrke ofte mangler anerkendelse for deres arbejde.

Den agile arbejdskraft skal ikke alene ses som en transaktion “service for løn.” I stedet skal de ledelsesprincipper, som vi i dag ved er best-practice også gælde for den eksterne arbejdskraft. Harvard Business Review studiet viser, at virksomheder der engagerer, motiverer og skaber teams bestående af både interne og eksterne medarbejdere er langt mere succesfulde.

 

Den komplette guide til at integrere fastansatte med agil arbejdskraft


Du kan bruge denne check-liste fra Younger & Smallwood’s bog Agile Talent, udgivet i samarbejde med Harvard Business Review Press, som en guide til, hvordan du bedre kan lede den agile arbejdsstyrke.

Spørgsmål til min virksomheds strategi:

 • Er min virksomhed god til at identificere de områder, hvor den agile arbejdskraft giver bedst mening?
 • Har min virksomhed de kapabiliteter, den skal bruge for rigtigt at kunne drage fordel af den agile arbejdskraft?
 • Er min virksomhed god til at definere hvilken rolle, hvilket forhold og omfanget af arbejdsopgaver, som den agile arbejdskraft skal tage sig af?
 • Får den agile arbejdskraft den rigtige vejledning?
 • Stemmer timing, budget og andre ressourcer overens med behovet fra den agile arbejdskraft?

Spørgsmål til den agile arbejdskrafts performance:

 • Er forventninger til rollen klart defineret, etableret og kommunikeret?
 • Hvordan skal processen for evaluering og feedback foregå?
 • Hvordan måler min virksomhed bedst effekten af den agile arbejdskrafts indsats?
 • Hvordan kan min virksomhed hjælpe, når den agile arbejdskraft løber ind i en udfordring eller et problem?

Spørgsmål om min virksomheds kultur:

 • Hvor vigtigt er det at den agile arbejdskrafts person og kompetencer er et match med min virksomheds kultur?
 • Hvordan løses problemer mellem intern arbejdskraft og agil arbejdskraft?
 • Behandler min virksomhed agil arbejdskraft med respekt?
 • Sørger vi for at onboarde den agile arbejdskraft?
 • Skaber vi et community for den agile arbejdskraft?

Spørgsmål til min virksomheds administrative processer:

 • Er min virksomhed for bureaukratisk til at håndtere den agile arbejdskraft effektivt?
 • Er regler og procedurer kommunikeret godt nok?
 • Ser min virksomhed agil arbejdskraft som “et par ekstra hænder” eller som en del af virksomheden?

Som virksomhedsleder kan du med fordel stille dig selv de her spørgsmål, og vurdere hvordan du kan forbedre din virksomheds processer. Den agile arbejdsstyrkes vækst vil ændre den måde, din virksomhed er organiseret på. På et eller andet tidspunkt, skal du tage stilling til hvordan. Hellere være på forkant end på bagkant.

Den agile arbejdskraft giver større effektivitet og reducerer omkostninger


Måske synes du at det virker som en lang og besværlig proces at få den agile arbejdsstyrke integreret med dine fastansatte, men der er gode grunde til at gøre det. Virksomhedsledere som har en klar strategi for, hvordan de bruger den fleksible arbejdskraft er mere konkurrencedygtige, ifølge Workmarket’s 2017 Workforce Productivity Report. Her svarer 83 procent af virksomhedsledere også, at den agile arbejdskraft er lige så eller mere produktiv end deres fuldtidsansatte.

Virksomhedslederne oplever også, at de bliver mere effektive, bedre kan reducere deres omkostninger, og at de kan få adgang til specialiserede kompetencer hurtigere. De oplever også, at disse kompetencer giver adgang til innovation og dermed nye løsningsmuligheder.

Alt i alt oplever de at bliver bedre rustet til at kunne håndtere nye udfordringer, fordi de bliver mere omstillingsparate og bedre kan svare på  markedstendenser.

Så: Hvad gør din virksomhed for at integrere den agile arbejdsstyrke?

Følg Worksome på Linkedin and Facebook for at lære mere om dette emne.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opret gratis jobopslag og få 5 bud på 24 timer. *

Det tager kun 5 minutter at komme i gang!

Opret gratis jobopslag Er du freelancer?