Agile virksomheder Virksomheder

En God Medarbejderoplevelse Er Nøglen Til De Bedste Freelancere

Mathias Linnemann

En god medarbejderoplevelse er nøglen til at få adgang til de bedste freelancere. Men hvad vil det egentlig sige? Det kan du lære meget mere om i denne blogpost.

 

Virksomheder verden over øger deres brug af freelancere. Det vidner om, at flere og flere virksomheder får øjnene op for fordelene ved agil rekruttering som en måde at løse talent manglen på. Læs mere om denne tendens i den her blogpost Agile HR: Recruiting is about access, not ownership.

 

Freelancere styrker virksomheders fleksibilitet og agilitet, giver dem adgang til specialiseret talent og sænker omkostninger, ifølge Harvard Business review studietPå grund af disse fordele, består en almindelig amerikansk virksomheds arbejdsstyrke nu af ⅓ freelancere, ifølge et studie af Ardent & Partners. Denne andel vil blive endnu større de kommende år. Et nyt studie fra Deloitte viser, at 51 procent af virksomhedsledere forventer at øge brugen af freelancere inden for de næste 3-5 år. Kun 16 procent forventer at bruge færre.


Der er to generelle tendenser, der driver denne udvikler. Den ene er på virksomheds-siden. Den anden på freelancer-siden. For det første, så har virksomheder i stigende grad brug for en fleksibel arbejdsstyrke for at kunne være konkurrencedygtige. De skal kunne agere hurtigt, være omstillingsparate og altid have adgang til kritiske kompetencer, ifølge Harvard Business Review
studiet. Virksomheder benytter sig derfor i stigende grad af freelancere til at få adgang til præcis de specialiserede kompetencer, som kan løse deres forretningskritiske projekter.

For det andet, så drives flere og flere kompetente arbejdstagere af en lyst til et mere frit og fleksibelt arbejdsliv. De ønsker større selvbestemmelse over arbejdstid og arbejdsopgaver. De tiltrækkes af det frie og fleksible arbejdsliv, som et freelanceliv kan give dem. Og er man dygtig til sit fag, kan man også tjene lige så mange penge, hvis ikke flere, som freelancer. Det viser studiet fra Harvard Business Review.

 

Disse to tendenser muliggør at udbud og efterspørgsel på arbejdskraft kan mødes på nye måder end før. Og det er en potentiel løsning på den stigende talentmangel. Men hvordan sikrer du dig, at de bedste freelancere vælger din virksomhed frem for din konkurrents?

 

Sørg for at skabe en god medarbejderoplevelse

Hvis du blot anser freelancere som et koldt og praktisk partnerskab for at fremme din virksomheds agenda, så når du ikke særligt langt. Din freelancer vil ikke efterlade viden og ekspertise i din virksomhed, hvis da overhovedet personen vil vælge at arbejde for din virksomhed i første omgang.

Hvis du derimod nærer relationen til din freelancer på samme måde som du ville nære relationen til en fastansat, kan du sikre dig, at din virksomhed bliver beriget af oplevelsen og at I får det bedste slutprodukt.

Dette gøres ved at skabe en medarbejderoplevelse, der sikrer at freelanceren bliver en del af din virksomheds fælleskab.

Et studie fra MBO viser, at freelancere vægter at arbejde for virksomheder, som behandler dem som en del af teamet, er inkluderende og sikrer en ordentlig integration med de fastansatte.

For selvom freelancere vægter deres selvstændighed højt, så vil de gerne føle sig som en del af din virksomhedskultur, så længe de nu er på projektet. De vil have adgang til den samme træning som fastansatte (givet den giver mening for opgaven), kunne få administrativ hjælp, onboardes og kunne få sparring og feedback af virksomheden.

De vil også være en del af networking arrangementer, såsom fester og fredagsbarer på lige fod med virksomhedens fuldtidsansatte, ifølge MBO studiet.

Dette giver måske ikke mening, hvis du har hyret en freelancer ind til et projekt i 2 uger at fokusere så meget på medarbejderoplevelsen. Men omvendt, hvis du hyrer en fleksibelt ansat ind til et fuldtids-projekt det næste halve år eller år, så er det værd at overveje, hvordan du bedst muligt skaber en god medarbejderoplevelse for din freelancer.

Det vil føre til bedre performance og ikke mindst til, at personen har lyst til at hjælpe dig igen engang i fremtiden.

 

Hvad er fordelen for din virksomhed?

Det kræver selvfølgelig både kapital og arbejdskraft at skabe den ideelle medarbejderoplevelse, men tænk på det som en langtids investering. Det kan virkelig betale sig.


Ifølge Workforce’s studie, så har virksomheder der rangerer i den øvre kvartil af medarbejderoplevelser, dobbelt så stor innovation, dobbelt så stor kundeservice tilfredshed og 25 procent bedre omsætning end dem i det nedre kvartil.  Disse virksomheder ikke bare klarer sig bedre, men består også af et hybridt mix mellem freelancere og fuldtidsansatte med omkring 60 procent ansat fuldtid.

De virksomheder, der klarer sig værst i forhold til den overordnede medarbejderoplevelse, altså dem i det nedre kvartil, bruger ingen freelancere, ifølge Workforce’s studie.

Virksomhedsleder som benytter flere freelancere får også mere konkurrencedygtige organisationer, ifølge Workmarket’s 2017 Workforce Productivity Report. De oplever større effektivitet, omkostningsbesparelser og at de kan levere specialiserede kompetencer langt hurtigere. De har større adgang til nye teknologier, nye løsningsmuligheder, og kan agere på nye muligheder langt hurtigere.

 

En god medarbejderoplevelse er nøglen til at de bedste freelance talenter vil vælge netop din virksomhed fremfor din konkurrents.

 

Del dine meninger med os – hvad gør du for at integrere fleksibelt ansatte i dit firma?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opret gratis jobopslag og få 5 bud på 24 timer. *

Det tager kun 5 minutter at komme i gang!

Opret gratis jobopslag Er du freelancer?