Agile virksomheder Fleksibelt arbejde For freelancere Virksomheder

Pseudoarbejde: Hvorfor er freelanceøkonomien en løsning?

Mathias Linnemann

Har du nogensinde oplevet at din arbejdsdag blev fyldt op af talrige ubetydelige møder, der stjal tid fra dine arbejdsdag? Eller at du brugte måneder på at producere en rapport, som efterfølgende blev lagt i skuffen? Eller at du ligefrem havde en rolle, som i og for sig ikke tilførte virksomheden den store værdi? Så har du prøvet “pseudoarbejde”.

Pseudoarbejde er et begreb brugt om meningsløst arbejde, der tager fokus væk fra dine væk fra dine egentlige kernekompetencer. For 100 år siden var alle overbeviste om, at vi i dag ville arbejde 15 timer om ugen. Det skete ikke. Og det var ikke, fordi effektiviseringerne udeblev. Vi arbejder sta­dig på livet løs den dag i dag. I deres bog Pseudoarbejde fra 2018, går antropologen Dennis Nørmark og filosoffen Anders Fogh Jensen i dybden med netop dette fænomen. Gennem utallige interviews kortlægger de, hvad vi danskere egentlig laver i vores arbejdstid.


I denne blogpost fortæller bogens medforfatter, Dennis Nørmark, hvad pseudoarbejde er, hvorfor pseudoarbejde opstår, og hvordan freelanceøkonomien kan være med til at mindske udbredelsen af pseudoarbejde.

 

Hvordan opstod idéen til at skrive bogen Pseudoarbejde?

Det opstod da jeg hørte om den amerikanske antropolog David Graebers begreb “Bullshit Jobs”, jeg havde ikke læst en linje af hans berømte essay om dette fænomen, men jeg vidste instinktivt hvad det var han hentydede til og at det var noget, jeg havde lyst til at dykke nærmere ned i. Måske fordi jeg tænkte, at jeg selv havde haft en del “bullshit jobs” igennem mit liv. Jeg vurderede bare senere sammen med min medforfatter Anders Fogh Jensen, at Graebers begreb var for snævert og ikke passede på det, vi så eller havde lyst til at beskrive, så derfor kaldte vi det pseudoarbejde i stedet.

 

Kan du forklare begrebet?

Pseudoarbejde bruger vi om den slags arbejde der imiterer rigtigt arbejde men ikke har det output som rigtigt arbejde har. Det kan være noget man bruger mange timer på og ligefrem kan blive stresset af, og det kan sagtens have en meget imponerende titel, men det er arbejde der kendetegnes ved ikke at efterlade noget brugbart eller varigt aftræk. Det er arbejde ingen vil savne hvis det ophørte og som egentlig ikke oprigtigt bliver efterspurgt af nogen. Eksempelvis var er det ikke sandsynligt at man vil betale nogen i Kina for at gøre det. Det er også et arbejde som den der pseudoarbejder typisk selv føler er meningsløst eller uden betydning. Man kan have det i større eller mindre omfang, men det er sjældent at folks arbejde er 100% pseudoarbejde. Til gengæld kan man sagtens sætte andre i gang med pseudoarbejde. Særligt hvis man selv mangler rigtigt arbejde at udfylde tiden med. Det kan være når man beder nogen om at lave en rapport som man godt ved ingen læser, en strategi som man godt ved ikke har nogen effekt eller blot beder nogen om at samle en masse ting for at få “et overblik” over noget man godt ved man ikke skal bruge.

 

pseudoarbejde

 

Hvad ser du som værende de primære årsager til at Pseudoarbejde opstår?

Den primære årsag er at vi ikke har indset at vores arbejde kan gøres på betydeligt mindre tid end vi gør det. Vi har siden 1990 i Danmark fastfrosset arbejdstiden på 37 timer, men har overset at arbejdstiden faktisk lige indtil det punkt var faldet og derfor i dag burde ligge betydeligt lavere end 37 timer. Men hvorfor tror vi at arbejdet tager 37 timer. Hvad ligger der egentlig til grund for den erkendelse. I 1930’erne troede man at vi på nuværende tidspunkt ville arbejde 15 timer om ugen. Når man beslutter sig for hvad arbejdstiden skal være førend man finder ud af om der overhovedet er nok arbejde at udføre, så sker der det at mennesker bare strækker deres arbejdsopgaver indtil de udfylder den tid der er til rådighed. Det kaldes Parkinsons Lov og er det velbeskrevet fænomen. Vi har altså glemt at tage hensyn til Parkinsons Lov og er derfor endt med at overbevise hinanden om at forskellige ligegyldige arbejdsopgaver, mails, møder, rapporteringer, kvalitetssikringer, seminarer, revisioner og alt mulig andet er det som moderne arbejde skal bestå af. Men i stedet kunne vi jo bare gå hjem.

 

pseudoarbejde

 

Hvad er potentielle løsninger på Pseudoarbejde?

Dels at gå hjem, men også at stille krav til at arbejdet skal være meningsfuldt. Både overfor sig selv men også overfor ens ledere. Vi opfordrer også folk til at være kritiske overfor alle de ting vi ender med at begejstre hinanden for og som skal illudere arbejde og fylde tiden ud. Vi skal være mere kritiske overfor de opgaver vi bliver bedt om at udføre og turde tale åbent om at pseudoarbejde er en realitet. Det handler ikke bare om dårlig ledelse, der er ofte systemtiske årsager til pseudoarbejdet. Det er blevet en logik vi bare lever efter.

 

Er pseudoarbejde en af grundene til flere end nogensinde vælger at arbejde freelance?

Det oplever jeg selv og jeg ved også at Worksome hører det fra deres medlemmer. Eksempelvis har Worksome også mange freelancere som ikke bare er af den unge generation, men netop folk der har været på arbejdsmarkedet i mange år og har oplevet at “koncernlivet” er fyldt med forstyrrelser og irrelevante opgaver, møder og mails som fastholder dem i pseudoarbejde i stedet for at egentligt værdiskabende arbejde.

 

Kan freelanceøkonomien være en positiv ting for at virksomheder?

Det mener jeg afgjort det kan. Så kan man hyre folk ind på en konkret opgave som de kan arbejde uforstyrret og koncentreret med, og når der så er en almindelig nedgang i travlheden så skal man ikke til at foregøgle hinanden at der er andre vigtige opgaver at løse, når man nu har fået ansat folk på fuld tid. Så kan man bare sige tak for denne gang og lade folk gå videre til mere meningsfuldt arbejde i en anden organisation. Det er jo heller ikke sjovt for ledere at skulle finde på pseudoopgaver for ansatte.

 

Hvad er udfordringerne ved at ændre på den måde, arbejde er organiseret på nu?

Dels ligger udfordringen i nogle af fagforeningerne der har kæmpet i årevis for deres ansattes ret til fastansættelse og andet, men det kræver faktisk også at alle begynder at løsrive tid og værdi lidt mere fra hinanden. Vi tror at alt værdi skal måles i arbejdstid og derfor belønner vi folk for deres tid, men i stedet burde vi belønne for den værdi vi får ud af deres arbejde. Problemet er at når man tror der er en lineær sammenhæng mellem arbejdstid og værdi, så ender man med at betale folk for deres timer og så lægger de bare flere timer. Så det handler også om at skabe en kultur hvor vi bliver bedre til at beskrive værdi uafhængig af tidsregistreringer og forestillinger om arbejdstid som vi bærer med os fra industrialiseringen men som i mange erhverv ikke rigtig giver mening i dag og til gengæld kan være med til at producere Pseudoarbejde.

 

Læs også hvor flere end nogensinde bytter fastansættelsen ud med et freelance job, hvor du bl.a. kan lære mere om, hvad der er de primære kræfter bag freelanceøkonomiens boom.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opret gratis jobopslag og få 5 bud på 24 timer. *

Det tager kun 5 minutter at komme i gang!

Opret gratis jobopslag Er du freelancer?